כיור למטבח עמוק, מפוצל, לבן או צבעוני
עד לסוף שנות התשעים כמעט בכול מטבח היה כיור חרסינה, אשר ספג בגבורה מכות של סירים כבדים, שריטות של סכינים ומדי פעם נוסף כתם כורכום שקשה להסיר. אבל היום במקום כיור החרסינה אפשר למצוא מאות אם לא אלפי כיורים מחומרים, מגדלים ומצבעים שונים.
וכאשר המחיר של הכיור למטבח נע היום בין 400 ₪ ל-3,500 ₪ ולפעמים אפילו הרבה יותר, כדאי שתדעו מראש איזה כיור מתאים, כמו פומפייה לגזר, לצרכים שלכם.
בואו נשטוף את אי-הבהירות הנוגעת לבחירת גודל כיור מטבח מומלץ:
סוף כיור במחשבה תחילה
השיקול הראשון בבחירת הכיור למטבח, בין אם הוא מטבח קלאסי כפרי או מטבח מודרני הוא כמובן תדירות השימוש בו. גם אם אתם נוהגים למלא את מדיח הכלים בכול פעם שצלחת מלוכלכת מגיעה לכיור, עדיין יש פעילויות, כגון שטיפת ירקות או הפשרת בשר, שלהן יתאימו כיורים גדולים מהממוצע.
גודלו של הכיור הסטנדרטי היה פעם 60 ס"מ אך היום במרבית המטבחים נמצא כיורים בין 70-80 ס"מ ואם החלטתם שאתם רוצים כיור גדול יותר, כמובן שזה אפשרי.
לאלו מכם שמעדיפים להעמיס את הכלים למדיח בפעם אחת, כיור עמוק (מעל 23 ס"מ) יכול אומנם להכיל יותר כלים, אבל הרכינה לעברו עשויה לגרום לכאבי גב. כיור רדוד (מתחת ל-19 ס"מ) מתאים בעיקר למשרדים או למטבחים שבהם צורת הבישול המועדפת היא Take away ממסעדה טובה.
כיור מטבח שלם או מפוצל?
את הכיורים הכפולים אתם בוודאי מכירים מבתים שבהם יש הפרדה בין בשרי לחלבי, אבל לכיור כפול יש תפקיד נוסף – הוא מאפשר ביצוע של כמה פעולות במקביל. למשל, שטיפת הפטרוזיליה כאשר החצי השני עמוס בכוסות מלוכלכות.
כיור מפוצל הוא מן הסתם קטן יותר דבר שמקשה על ניקוי סירים, תבניות אפייה או צלחות הגשה גדולות…
גם אם אתם משתמשים רק במדיח הכלים, חשוב לתכנן משטח ייבוש מעל הכיור. משטח הייבוש מאפשר ייבוש טבעי של פירות וירקות…. ולמי לא מאתנו לא קרה שהמדיח פועל במלוא המרץ ואתם חייבים לשטוף כמה כלים לארוחת הערב.
החומרים שמהם כיורים עשויים
כיור הנירוסטה
המוכר כל כך ממסעדות או ממטבחים תעשייתיים, נחשב לכיור חזק, קל לתחזוקה ולניקוי ועמיד בפני חלודה. אם בעבר חומר הנירוסטה נתפס כברווזון המכוער של עולם המטבחים, היום החומר הוא טרנדי – במיוחד במטבחים שסגנון העיצוב שלהם נע בין מינימליסטי לאורבני.
בכיור הנירוסטה אחוז הפחמן הוא זה שקובע את העמידות שלו ולכן חשוב להתייעץ עם מי שמבין בתחום. מומלץ להשתמש רק בחומרי ניקוי שרשום עליהם במפורש שהם מתאימים לנירוסטה. המראה הקשוח של כיורי הנירוסטה יוצר את הרושם שהם עמידים בפני שריטות, אך זהו מיתוס שגוי. אם אתם פריקים של ניקיון הביאו בחשבון שסימני המים נראים בבירור על כיורי הנירוסטה.
טיפ: אם החלטתם שבכיורי נירוסטה חשקה נפשכם, הקפידו על כך שתחתית הכיור תהייה מצופה בחומר שסופג רעש של טפטוף מים.
כיור גרניט מורכב בדרך כלל משילוב של גרניט ופולימרים שמעניקים לו את החוזק שלו.
כיור גרניט
הגרניט נחשב למינרל עמיד יותר מהקוורץ ולכן כיורי גרניט איכותיים הם עמידים ואינם נשרטים בקלות. את כיורי הגרניט אפשר לרכוש במגוון של צבעים החל מהלבן המוכר, דרך הקרם ועד לכיורים אפורים ואפילו שחורים. החומר והצבע מאפשרים את התאמת הכיור גם לסגנון העיצוב המודרני וגם לסגנון העיצוב הכפרי רך.
טיפ: המרקם המעט מגורען של כיור הגרניט עלול עם השנים לצבור לכלוך או אבנית ולכן גם כאן – הבחירה באיכות יכולה לפתור את עוגמת הנפש. כמו כן, כיורי גרניט נחשבים לכבדים יותר וההתקנה המורכבת הופכת אותם לפחות מתאימים למטבחים קטנים.
כיור אקרילי
כיור אקרילי משלב בין פולימרים לבין אבן טבעית ודבקים חזקים. השילוב יוצר חומר גמיש שמאפשר משחק עם הצורה, הגודל והפיצול של הכיור.
בחומר האקרילי משתמשים פעמים רבות כדי ליצור כיור ומשטח עבודה שהם יחידה אחת נטולת "תפרים". הכיורים האקריליים נחשבים לחזקים ועמידים מאוד גם בפני מכות, גם בפני שריטות וגם בפני חומרי ניקוי שונים. כדאי לזכור שכיורים אלו רגישים לחום חזק.
טיפ: את כיור האקרילי אפשר ליישם רק בהתקנה שטוחה, ולכן חשוב לוודא ששיטת התקנה זו מתאימה לצרכים שלכם ואינה מייקרת את העלויות.
כיור שיש או אבן טבעית
אין בכלל ויכוח על יופיו של השיש הטבעי, על הציור הנפלא שיוצרים הגידים והערוצים של השיש… על המראה היוקרתי שהשיש מעניק למטבח. אבל כיורים מאבן טבעית ולפעמים גם משיש נחשבים ליקרים יותר ולפחות עמידים בפני שריטות.
כמו כן, הם גמישים פחות מבחינת הצורה שלהם ולכן מדובר בכיורים סטנדרטיים מבחינת הגודל והעומק.
טיפ: אם החלטתם לבחור בכיור שיש או אבן, הקפידו על ציפוי ואיטום הכיור כדי למנוע ספיגת מים או נוזלים אחרים שיכולים לפגוע במראה ובאיכות של הכיור.
כיור חרסינה
שכאמור, היה נפוץ מאוד במטבח הישראלי, נחשב בהשוואה לכיורים אחרים – לרגיש ועדין. למרות שיש אפשרות לתקן סדקים בכיור ואפילו לחדש אותו כעבור כמה שנים, ההמלצה שלנו היא לבחור בכיור שעשוי מחומר עמיד יותר.
התקנת כיורים – שטוחה, עליונה, תחתונה או אינטגרלית
שיטת התקנת הכיור מושפעת משני גורמים עיקריים: החומר שממנו הכיור עשוי וסגנון העיצוב המבוקש. למשל, לסגנון העיצוב המינימליסטי בדרך כלל מתאים כיור שנמצא בגובה של משטח העבודה במטבח.
היתרונות של התקנה שטוחה הם: ניקיון עיצובי, גריפת מים ממשטח העבודה ישירות לכיור. שימוש בסיליקון להדבקת הכיור שנחשב לחומר אמין יותר בהשוואה לדבק שיש.
בהתקנה עליונה הכיור מיושם מעט מעל משטח העבודה. התקנה זו מקשה על גריפת המים ויש אומרים שהיא גם מסרבלת את ניקוי הכיור משום ששפת הכיור נוטה לצבור לכלוך.
בהתקנה תחתונה הכיור מיושם נמוך יותר ממשטח העבודה, התקנה זו יוצרת 'ניקיון ויזואלי' אך היא נחשבת ליקרה יותר בהשוואה לשיטות אחרות.
ההתקנה האינטגרלית הופכת את הכיור ומשטח העבודה ליחידה אחת, משום שהכיור ומשטח העבודה עשויים מאותו חומר ואין "תפרי" חיבור. ההתקנה פופולארית במיוחד עם כיורי הקוריאן. אחד מהחסרונות הבולטים שלה הוא שכאשר הכיור נפגע צריך להחליף גם את משטח העבודה.
* האחריות לכיסוי פגמי הייצור של הכיור נעה בין שנתיים לחמש שנים. יש גם אחריות התקנה אם ההתקנה נעשית על ידי מתקין מקצועי. בדרך כלל אחריות זו תקפה רק לשנה.
כמעט הגענו לסיום המדריך… רגע לפני שאתם רצים לרכוש כיור חדש, יש עוד שלושה דברים קטנים שכדאי להביא בחשבון:
צבע הכיור בדרך כלל תואם לצבע משטח העבודה, הארונות והמדפים, אבל לפעמים דווקא ניגוד מוחלט יכול ליצור טוויסט עיצובי מעניין.
מתוך המגוון הגדול של הברזים חשוב שתיבחרו בברז שגם יתאים לסגנון העיצוב במטבח וגם יהיה פונקציונאלי למשל – בכיור גדול מומלץ לרכוש ברז נשלף אשר מאפשר הגעה לכול אזורי הכיור.
על פי רוב, יש אפשרות להתקין טוחן אשפה המפחית בכמות הזבל האורגני (שכמובן עדיף להפריד), מפחית את השימוש בשקיות אשפה, מונע ריחות רעים והופך את ניקוי המטבח לפשוט יותר.
ואחרון אחרון חביב האביזרים המשלמים כמו למשל: מערכת תלייה לסירים, מדפים מודולריים, מעמד כלים ליבוש… זה המקום שבו ההשתוללות העיצובית הופכת לתענוג אמיתי.