עם השנים ההתייחסות לסביבה ושימורה הפכו לנושא חשוב בשיח הישראלי. גם אנחנו האנשים הפשוטים – חושבים על קיימות, ובוחנים היכן אנחנו יכולים להקטין את השפעתנו השלילית על הסביבה.
בדרך כלל אנחנו חושבים על הצעדים הקטנים שאנחנו יכולים לנקוט כמו למשל: מחזור, חסכון בחשמל, קנייה חכמה… אבל גם את המטבח הכפרי אפשר לתכנן ולעצב כך שנוכל לעשות כמיטב יכולתנו, לשימור הסביבה לטובת דורות העתיד.
סוף מעשה במחשבה תחילה
כמו בכל תחום, גם בעיצוב ובבנייה, ההשפעה הרבה ביותר טמונה בתכנון חכם: אם נשכיל להקפיד על כללי הבנייה הירוקה בעת עיצוב המטבח הכפרי, נוכל להשתמש בשפע הטכנולוגיות הקיימות כיום ובחומרים ידידותיים לסביבה, כדי לייצר מטבח "ירוק", שיגן על הסביבה, יהפוך את העבודה ואת השהות במטבח לנעימים יותר, ולא פחות חשוב מכך – גם נקטין את הוצאות השימוש.
• בעת בניית המטבח, חשוב למצוא מראש את הכיוון שמתאים לחלל הזה, כך שחלון גדול או מספר חלונות הממוקמים היטב יכניסו אל המטבח, אור יום בהיר ומשב רוח רענן, שיקטינו את הצורך בתאורה ובמיזוג מלאכותיים. סירקולציה נכונה של האוויר במטבח גם תפחית את הצורך בשימוש בקולט אדים.
• ניתן לבחור בחומרים המותאמים לבנייה ירוקה, הדורשים אנרגיה פחותה בתהליך הייצור והבנייה, ומאפשרים גמישות רבה בעיצוב וכן בכל שינוי שיידרש או יתבקש בהמשך.
• מלבד המראה האוטנטי והטבעי שהעץ מעניק למטבח, בזכות חוזקו ועמידותו העץ נחשב לבר-קיימא. בניגוד לחומרי בנייה אחרים, את העץ ניתן למחזר והוא אינו מזיק לסביבה במהלך הפירוק שלו. גם האנרגיה המושקעת בעיבוד של העץ נחשבת לנמוכה בהשוואה לחומרי בנייה אחרים.
• חשוב להתאים את מוצרי החשמל, לא רק לעיצוב המטבח, אלא גם לדרישות הדירוג האנרגטי – בחירה של מוצרים איכותיים, המדורגים כיעילים וחסכוניים, תקטין את ההוצאות על חשמל ותבטיח שימוש יעיל והשפעה מינימלית על הסביבה.
• בעת תכנון המטבח, מומלץ לחשוב מראש על המידות ועל המיקומים של משטחי העבודה והמכשירים החשמליים, כדי להבטיח עבודה נוחה וקלה במטבח שתחסוך לכם במשאב החשוב – זמן.
• הקפידו על בידוד איכותי בעת הבנייה, כדי לחסוך בהוצאות על חימום ומיזוג חלל הבית בכלל ועל קירור המטבח שנוטה להתחמם מאוד בקיץ – בפרט.
• העדיפו חומרים איכותיים בבניית ארונות המטבח, גם כאן, ההוצאה הראשונית היא מעט גבוהה יותר, אך היא עשויה לחסוך לכם הרבה כסף בהמשך, בזכות העובדה שהמטבח שלכם ישמור על יופיו ועל עמידותו למשך שנים רבות.
• קיימים בשוק גם חומרי גלם לבניית ארונות המטבח שהם הרבה יותר ידידותיים מבחינת הדבקים והכימיקלים שהם מכילים, נכון להיום, חומרים אלו יקרים יותר לשימוש, אך מי שהדבר קרוב לליבו יוכל למצוא כאן פתרון עם חומרי גלם שהם גם מאוד איכותיים.
ועכשיו?
גרים בבית בנוי ורוצים להוציא את המרב ממה שיש? יש לא מעט מה לעשות. הנה כמה רעיונות:
• כאשר אתם מחליפים את מכשירי החשמל הישנים, העדיפו שימוש במכשירים חשמליים בעלי דירוג אנרגטי גבוה.
• התקינו במטבח פחי מחזור או הקצו מקום ייעודי לפלסטיק, לזכוכית, לנייר ולשאר סוגי הפסולת שניתן למחזר באזורכם.
• התקינו מכשירים חכמים לחסכון באנרגיה ובמים – טיימר המכבה באופן אוטומטי את התנור בתום הבישול, חסכמים לחסכון במים ועוד.
• הקפידו על שימוש בחשמל ובגז על-פי צורך בלבד והעדיפו לכבות כל מכשיר שאין בו צורך.
מקווים שהצלחנו לתת לכם רעיון אקולוגי או שניים…
אם אתם נמצאים לפני שיפוץ או בנייה של מטבח אתם מוזמנים להתקשר אלינו לטאצ'ווד ולקבל ייעוץ בנוגע למטבח ידידותי לסביבה.