חיבורים טבעיים
יפן של היום ידועה בין השאר גם ברדיפה האובססיבית שלה אחר חדשנות, טכנולוגיות פורצות דרך, רובוטיקה מתקדמת וכדומה. אך באותה מידה (ולפעמים אפילו יותר), יפן שומרת על מסורות עתיקות שקשורות למלאכת כפיים וגם מעבירה אותן מדור לדור. אחת ממלאכות הכפיים האלו היא מלאכת הנגרות שגולת הכותרת שלה היא חיבור בין קורות עץ ללא שימוש במסמרים או ברגים.
לכול פיסת עץ יש סיפור משלה
יפן אינה המדינה היחידה שמתגאה במסורת הנגרות שלה. כמעט לכול מדינה, ובמיוחד למדינות שבשטחן יערות רבים – יש גאווה לאומית חזקה בכול הקשור למקצוע הנגרות, שעוד בתקופת ימי הביניים והרנסנס נחשב למקצוע מכובד ביותר. אז הנגרים היו בעיקר גברים גדולים וחזקים שהשתמשו בכוחם כדי לנסר את גזעי העץ הכבדים ולעבדם (היום בזכות המכשור המתקדם אפשר למצוא בתחום הנגרות גם נשים מוכשרות לא פחות).
כמו בכול מקצוע שמשלב בתוכו גאווה, אמנות וגם מסורת, גם מבין הנגרים ישנם ה"משוגעים לדבר" שפיתחו אובססיה לתחום וחולמים ללמוד ולהתנסות בכול טכניקה, מסורתית או חדשנית, שקשורות לעץ. גם אם לא מדובר באובססיה לעבר – כל נגר שמכבד את עצמו יאמר לכם, שלכול פיסת עץ יש סיפור משלה… ושהשיטות של הנגרות המסורתית הן אלו שמצליחות לחשוף את הסיפור המיוחד של אותם לוחות עץ.
חשיפת אופיו של העץ מתבצעת באמצעות העיבוד של העץ
חשיפת אופיו של העץ מתבצעת באמצעות העיבוד של העץ שמתחיל כבר בשימור לוחות העץ שתפקידו להקטין את פגיעת העץ הגולמי מלחות, טמפרטורה גבוהה, חשיפה לשמש וכדומה. השלב השני שכולל את ניסור קורות העץ על פי המידות הנדרשות, שיוף, מריחת שמנים, צביעה וכדומה – נעשה בהתאם לאופי המיוחד של העץ ובהתאם לתוצאה המבוקשת כמו למשל הבלטת טקסטורת העיניים של העץ, בחירה במראה מט לעומת מראה מבריק… גם הצבע הסופי של העץ יכול להשתנות בהתאם לטכניקת העיבוד שלו.
אין תחליף לבחירה של הנגר בסוג העץ הספציפי, למגע האישי ולזמן איכות
כמובן, שהיום בזכות הטכנולוגיות המתקדמות אפשר לקצר תהליכים רבים שקשורים לעיבוד העץ, דבר שפעמים רבות חוסך זמן וגם כסף, אבל עדיין אין תחליף לבחירה של הנגר בסוג העץ הספציפי, למגע האישי, לזמן שהוא מבלה עם העץ, לשיטת העיבוד של העץ שבה הוא בוחר להשתמש.
כל הדקויות האלו מדגישות את התכונות הייחודיות של העץ ואף יוצרות התאמה מדויקת בין התכונות לבין סגנון העיצוב והמראה הסופי של פרטי הריהוט או המטבח הכפרי.
מלבד המראה המיוחד של המוצר הסופי, הנגרות המסורתית נחשבת גם לאקולוגית יותר בזכות שימוש מופחת בחשמל ובזכות השימוש בחומרים ידידותיים (שמנים, דבקים, צבעים) שאינם פוגעים בבריאות ובאיכות החיים. השימוש בנגרות מסורתית שבראש ובראשונה מטפלת בעץ בהתאם לאופיו (למשל, העיבוד של עץ רך שונה מהעיבוד של עץ קשה), מבטיחה את עמידות הרהיטים או המטבח הכפרי ושמירה על יופיים הטבעי למשך שנים רבות.