אולי אינכם מכירים את המונח הספרדי "סוברמסה" (Sobremesa) אבל קרוב לוודאי שעשיתם את הפעילות הזו, או נכון יותר את אי-הפעילות – יותר מפעם אחת. סוברמסה הוא מונח שמגדיר את הזמן שאחרי הארוחה שבו כול הסועדים יושבים בנחת מסביב לשולחן ומנהלים שיחה ערה. הסוברמסה – שנמשך בדרך כלל בין חצי שעה לשעה – כולל, כאמור, שיחה, שתיית קפה או ליקר ובעיקר השתדלות לא לקום מהכיסא במשך כל הזמן הזה.
ואכן הרבה מהמאכלים הספרדיים כמו הפאייה, הצ'וריסו, החמון… עושים חשק לשבת בנחת ולעכל את הארוחה הדשנה. ואם אתם רוצים להרגיש ספרדיים אמתיים במשך הסוברמסה, אתם יכולים לנהל ויכוח בנוגע לרומן הטלנובלי שנרקם בין הגיבורה שהגיעה מבית עשיר לבין הגנן היתום וחסר הפרוטה.
דומה אך שונה
המטבח הספרדי הקלאסי שהינו מטבח כפרי, דומה במראהו למטבח הישראלי הכפרי – חלל המטבח רחב ומואר, במרכזו נמצא שולחן אוכל גדול מעץ טבעי והאווירה במטבח היא כפרית עם נטייה חזקה לרומנטיות צבעונית. ההבדל הגדול במראה המטבחים טמון בחיפוי הרצפה – במטבח הספרדי הכפרי נהוג לחפות את הרצפה באריחי טרקוטה בצבעי אדמה כהים. לארונות המטבח הכפריים, העשויים גם הם מעץ טבעי, נוספים בדרך כלל עיטורים עדינים הנחרטים על גבי העץ.
גולת הכותרת בסגנון העיצוב של המטבח הספרדי הוא פסיפס אריחים מצוירים בעבודת יד, בשלל דוגמאות עליזות. האריחים מחפים את שטח הקיר שבין משטח העבודה לבין ארונות המטבח, ולעתים פסיפס האריחים מחפה קיר נוסף במטבח.
מקדישים זמן לארוחה
ממש כמו הטלנובלות האוהבות, גם האוכל הספרדי מושפע מהאופי החם והסוער של הספרדים. מרבית התבשילים הספרדיים המסורתיים – שנחשבים משביעים וקלים להכנה – מבושלים בשיטות בישול כמו לפני מאתיים או שלוש מאות שנה.
שני המרכיבים העיקריים במטבח הספרדי הם שמן הזית והשום, אך משום שבספרד יש שוני רב באזורים הגאוגרפיים וישנם הבדלים חזקים בין הקבוצות האתניות השונות ובין מגוון התרבויות – הפירושים הניתנים לכמויות שמן הזית והשום משנים את טעמם של התבשילים מהקצה אל הקצה.
למרות ההבדלים הגדולים בתבשילים המסורתיים – על דבר אחד אין ויכוח, מרבית הספרדים מעריכים מאוד את הארוחות שלהם, ובניגוד לתרבות ה"אין זמן" שלנו, הם "חוגגים" בנחת כל ארוחה וארוחה. בעבר כל ספרד נהגה לצאת להפסקה – ההפסקה שנמשכה בין שעתיים לשלוש שעות הוקדשה לאכילת ארוחת הצהריים, לסוברמסה ולסייסטה קצרה, אבל החיים המודרניים הגיעו גם לספרד ובערים הגדולות כמו מדריד או ברצלונה ההפסקה קוצרה לשעה אחת בלבד וחנויות רבות שהן חלק מרשתות גדולות כבר לא סוגרות את דלתותיהן.
אם ייצא לכם להזמין אורח ספרדי למטבחכם ותרצו לפנק אותו בארוחת צהריים כמו בבית זה מה שתצטרכו להגיש לו:
מנה ראשונה ירקות, שעועית או מרק.
מנה שנייה דג, מאכלי ים, עוף צלוי או כבש בתוספת תפוחי אדמה מטוגנים.
סלט ירוק או סלט ירקות.
קינוח פירות טריים או גלידה.
קפה או ליקר.
ואל תשכחו את הלחם הטרי שמלווה את כל הארוחה.
כשאתם מסיימים לארח, אל תפנו את הכלים מהשולחן, אל תרוצו למטבח כדי לסדרו אלא הישארו עם אורחיכם ל"סוברמסה" קלה ואולי אחרי שהם יפרשו לביתם אולי תוכלו לעשות גם סייסטה קצרה.