דמיינו לעצמכם לרגע שאתם בעלים של אחוזה גדולה בבריטניה הערפילית, אורחים חשובים עומדים לסעוד אצלכם ואתם נרגשים להציג בפניהם את העושר שצברתם עד היום, ואת ההרגלים הקולינריים המעודנים שלכם.
עכשיו דמיינו לעצמכם שאתם המשרתים באותה אחוזה ותפקידכם להגיש את כל 20 המנות בעודן חמות ובלי שאפילו טיפה אחת תישפך ותכתים את הצלחת המהודרת. לרוע מזלכם המטבח ממוקם בקצה השני של האחוזה, כדי שחלילה האורחים המכובדים לא יריחו את ריחות הבישול, לא ישמעו כוס מתנפצת או צעקה כועסת של טבחית עייפה..
היום למזלנו כולנו אדונים אבל גם משרתים (לפחות כשאנחנו מארחים) וזו סיבה נהדרת לקרוא על השינויים שהמטבח עבר אשר בסופם הוא הפך לקרוב יותר אלינו מאי-פעם ולא רק במובן הפיזי.
מטבח מבודד וכמות תבשילים עצומה
מכיוון שהמטבחים היו חשוכים, חמים ובעלי ריחות עזים, בעלי הבית העדיפו להחביא אותם הרחק ככול האפשר מהאורחים. מהמרחק הרב נפגעו כמובן בני המעמד הנמוך שנאלצו להגיש כמות אדירה של מנות שהייתה גורמת לכול שף מדופלם לחשוב על החלפת מקצוע. אבל, אף על פי שמטבח קרוב חוסך מאמץ, גם בני המעמד הנמוך העדיפו (אם הם יכלו) להרחיק את המטבח מחדר המגורים, כדי שחלילה אף אחד מהילדים לא ייפגע מהאש החשופה שבערה, מהמים הרותחים, מהכלים החדים….
במאה ה-16 אמנם הוכנסו לבתים רבים ארובות לבנים גדולות, שהוציאו את העשן מתוך המטבח ולכן הוא היה מחניק פחות, אך גודלן של הארובות יצר מחיצה שחילקה את חלל המגורים לשניים – חדר שבו המשפחה נהגה לסעוד והמטבח שנועד רק להכנת האוכל.
גם במאה ה-18 ובמאה ה-19, החיים, בכל הקשור למטבח, לא היו קלים – קשרי המסחר בין אמריקה, אירופה ואסיה חשפו את העולם בפני טעמים חדשים ובפני הרצון לפתח סגנון אכילה תרבותי שאליו נלוו לבוש רשמי, סטים מרשימים של צלחות וכוסות והקפדה על נימוסי שולחן שיכלה להוציא את הטעם אפילו מהקינוחים.
המטבח פורץ לחזית הבמה
האחראית לפריצת הדרך של המטבח הייתה המהפכה התעשייתית שהביאה עמה שפע של המצאות חדשות שהקלו על החיים בכלל ועל הבישול בפרט, כולל תנורי ברזל קטנים יותר וגז שהיה לאמצעי חימום ובישול מועדף.
אותה מהפכה הייתה אחראית גם לשינוי התפיסה בנוגע למטבח, אמנם המטבחים של מעמד הביניים היו עדיין קטנים מאוד אבל, יציאת הנשים לעבודה והחיפוש אחר דרכים לקיצור השהות במטבח, השפיעו על התכנון ועל העיצוב שלהם ובמקום חשיבה על הרחקת המטבח מהחדרים הראשיים, החשיבה התרכזה בפונקציונאלית של המטבח, כלומר שהכול: מקרר, כיור, משטח עבודה, תנור, כלים ומוצרי מזון יהיו במקום אחד ובהישג יד.
אך למרות השינוי המהותי בתפיסת חשיבותו של המטבח בחיינו, רק בשנות ה-60 וה-70 הבישול במטבח הפך מהכרחי לפעילות חברתית מהנה. בתחילת שנות ה-80 כבר היה אפשר לראות את המטבחים כפי שאנחנו מכירים היום – חלל גדול, מעוצב, מאובזר ופתוח לרווחה המשמש כמקום מפגש עקרי עבור בני המשפחה.
המטבח הכפרי כסמל למשפחתיות
היום המטבחים, בין אם מטבח כפרי מודרני, מתוכננים כחללים פתוחים שמטרתם העיקרית לשמש מקום נוח ואינטימי למפגשים וכחלל חווייתי לאירוח. במקום שהאורחים ישבו בסלון ויבהו בטלוויזיה, רבים מעדיפים להזמין את היקרים להם לארוחה טובה שבה כולם מסובים סביב שולחן אוכל אחד הממוקם בתוך המטבח או בקרבתו. כך שבנוסף לשיחה הנעימה האורחים יוכלו להתרשם מיופיו של המטבח ומכישרון הבישול של המארח.
המאה ה-21 מאופיינת גם בחזרתו המפוארת של המטבח הכפרי העשוי מעץ מלא. בעולם עמוס ברעשים ובהסחות דעת, המטבח הכפרי היה לסמל הביתיות והחמימות. המטבח הכפרי מגשים את החלום של כל אחד ואחת מאתנו לאחד את המשפחה תחת כנפי הבישול החם, להתרחק פעם ביום או אחת לשבוע מהמולת החיים המודרניים וליהנות מהנחמה שיש למטבח שלנו להציע.