פרזול למטבח – העוצמה הסודית של המטבח
מאחורי המילה הקטנה 'פרזול' מסתתרת עוצמה גדולה מאוד. 'עולם הפרזול' שכולל בתוכו את הצירים, המסילות, הקלפות והידיות… הוא זה שהופך את חיינו לנוחים ופרקטיים – לפחות במטבח.
בעוד שמבחינה ארגונומית המטבח כמעט ולא השתנה – יש לנו את המקרר, משטחי העבודה, הכיור והתנור… המכניזם של הפרזול עשה קפיצה טכנולוגית משמעותית מאוד. לכן, לפני שאתם מתכננים או משפצים את המטבח חשוב שתהיו מודעים לשינויים העיקריים שהתחוללו בתחום זה.
פתיחה ושליפה של ארונות מטבח
היום המסילות ומנגנוני הפתיחה של מגירות וארונות המטבח מאפשרים לכם לפתוח, מגירות עמוסות בשימורי מזון, בנגיעה קלה אחת, וישנן גם מגירות שנשלפות לגמרי החוצה ומונעות התכופפות מיותרת כדי לחפש את רוטב הוויניגרט שמתחבא ממש בסוף המגירה.
אם תחשבו לרגע כמה פעמים, ביום שיגרתי אחד, נפתחת ונסגרת מגירת הסכו"ם או דלת הארון שבו מאוחסנות כוסות השתייה, תבינו עד כמה זה הכרחי שהצירים של ארונות המטבח ושל המגירות יהיו מהאיכות הגבוהה ביותר. גם אם זה לא בהכרח מטבח יוקרתי, אתם בוודאי רוצים פתיחה קלה ונטולת חריקות לא רק בשנה הקרובה אלא למשך שנים רבות.
גם לפחי האשפה הגיעו מנגנוני פרזול מתקדמים שיאפשרו שליפה מלאה של פח האשפה מתוך ארון המטבח, פתיחת הפח ללא מגע בכלל או שימוש בפח אשפה כפול. מדובר בשינוי קטן אך משמעותי מאוד לאלו מכם שנוהגים לבשל ולארח בקביעות.
הטיפ שלנו: מומלץ לוותר על פתרונות הפרזול שמוצעים עבור 'פינת המטבח', פתרונות אלו אינם מנצלים נכון את השטח ופעמים רבות מדובר במוצרים מיושנים שעל פי רוב תפקודם יורד לאורך זמן. לפעמים עדיף לתכנן פינה 'לא מנוצלת' ועל ידי כך להפוך את השטחים שליד הפינה הזו לפונקציונאליים יותר.
קלפות למטבח כפרי
לאחר שהזכרנו את המסילות ואת הצירים, הגיע הזמן לדבר על ה'קלפות' – מנגנוני פרזול שמאפשרים להרים את חזית הארון כלפי מעלה. הקלפות מעניקות למטבח מראה אלגנטי ואפשר להרימם לכול גובה כולל פתיחה מלאה. אחד מהיתרונות הגדולים של הקלפה הוא העובדה שבניגוד למגירות ולארונות אפשר להשאיר את החזית פתוחה לאורך כל תהליך העבודה במטבח. הקלפות תומכות גם בחזיתות שעשויות מחומרים כבדים במיוחד, אך מחירן גבוה יותר בהשוואה למנגנוני פרזול אחרים.
הטאצ' האחרון
ואחרונות חביבות הן הידיות – ה"תכשיטים" של המטבח, שנותנות למטבח את הטאצ' העיצובי האחרון. הידיות עשויות ממבחר גדול של חומרים: זכוכית, פורצלן, עץ, פליז, ברזל וכדומה. יש ידיות שנעשות בייצור תעשייתי ויש ידיות עשויות בעבודות יד… מגוון הטכניקות, הסוגים והחומרים מאפשר כמובן חופש רב מבחינת ההתאמה לתקציב ולסגנון העיצוב, אך מכיוון שהידיות נמצאות בשימוש רב, חשוב לוודא שהן נוחות לשימוש וקלות לניקיון.
הטיפ שלנו: כדאי לרכוש ידית רזרבית מכל דגם שנעשה בו שימוש, ולשמור למקרה הצורך (הדגם הזה עלול לא להימכר בעתיד).
נכון, בסופו של דבר, מי שמבין לעומק את הדקויות וההבדלים בפרזול הוא הנגר או חברת המטבחים שעמם בחרתם לעבוד, אבל כדאי מאוד, לפני תחילת העבודה, לשאול את איש המקצוע שלכם עם איזה חברה הוא עובד ומדוע הוא בחר דווקא בחברה הזו – התשובה שלו יכולה ללמד אתכם הרבה דברים על הנגר עצמו ועל איכות המטבח העתידי שלכם.