המדריך לשמירה על איכות הסביבה גם במטבח… ועל הדרך – גם על הבריאות שלנו.
גם במטבח הפרטי נוכל לתמוך בפעילות של גְּרֵטָה ארנמן טוּנְבַּרִי ולשמור טיפ טיפה טוב יותר על כדור הארץ. לפניכם מדריך שכולל כמה שינויים קטנים (מלבד השימוש בסלים רב פעמיים והוויתור על שימוש בכלים חד-פעמיים) שיעזרו לכם לשמור על הסביבה.
רכישת מוצרים מקומיים
לפני שצמד המילים "כחול לבן" הפך להיות נחלת הפוליטיקאים… הביטוי היה סמל לגאווה בתוצרת הישראלית. קניית מוצרים ישראליים גם תורמת לחיזוק הכלכלה המקומית וגם מונעת זיהום אוויר שקשור לייבוא מוצרים באמצעות אניות או מטוסים.
ובנוגע למזון עצמו – תעשיית המזון הישראלית כבר הוכיחה שהמזון שהיא מגדלת ומייצרת איכותי לא פחות ולפעמים אפילו יותר מהמזון המיובא.
מוצרי המזון הישראליים מותאמים במיוחד למזג האוויר שלנו. וחשוב יותר מהכול הם מותאמים לחיך הישראלי שנחשב לדיי מפונק.
שימוש בפחים להפרדת פסולת
על פניו "הפרדת פסולת" נשמעת כמו תהליך מעצבן, במיוחד בסוף היום כאשר רק רוצים ל'סגור' את המטבח וללכת לישון. אבל אם תרכשו מראש שלושה פחים (בגדלים המתאימים) – אחד לבקבוקי הפלסטיק, אחד לקופסאות ולשימורי מזון (פחי המחזור הכתומים) ואחד לאשפה הרגילה. מהר מאוד ההפרדה תהפוך לעניין שבשגרה.
המתקדמים מוזמנים להפוך את שאריות המזון לקומפוס שיידשן את הגינה (ואולי גם את צמחי התבלין שתגדלו בעצמכם).
גידול צמחי תבלין
כמה פעמים מצאתם את עצמכם זורקים לפח חבילות של פטרוזיליה, נענע או כוסברה? אפילו הבשלן העסוק ביותר לא מצליח להשתמש בכול העלים הירוקים לפני שהם מצהיבים. יש לבזבוז הזה פתרון קל והוא גידול תבלינים בעצמכם.
אתם לא צריכים להיות בעלי תואר בגננות כדי לגדל צמחי תבלין. מדובר בצמחים חזקים מאוד שרק מחפשים הזדמנות לגדול. את צמחי התבלין אפשר לגדל בגינה, באדנית ואפילו ליד אדן החלון.
ובנוגע לצרורות הירוקים שמגיעים מהסופר – אם תעטפו אותם בנייר סופג, ותחליפו מדי פעם את הנייר תוכלו להאריך משמעותית את חיי המדף שלהם.
מעבר למי ברז
מי ברז מסוננים באמצעות פילטר הם גם חסכוניים יותר, גם בריאים יותר וגם מייתרים את השימוש בבקבוקי פלסטיק שמזהמים את הסביבה. על פי המחקרים מי הברז מכילים יותר חומרים החיוניים לבריאותנו מאשר מים מינרליים. כמו כן, בקבוקי הפלסטיק שבהם מאוחסנים המים המינרליים עלולים לפלוט לתוך המים חומרים מזהמים.
מכיוון שיש פילטרים שונים שמסננים את המים, חשוב לוודא שהפילטרים אינם מסננים חומרים חיוניים לגוף כמו למשל יוד או סידן. בבתים ישנים מומלץ להחליף את הצנרת על מנת שניקיון המים יישמר.
חומרי ניקוי אקולוגיים
בשנים האחרונות חומרי הניקוי האקולוגיים עברו קפיצת איכות משמעותית, והיום חומרי הניקוי הם לא רק נטולי רעלים וכימיקלים מזיקים, אלא גם מנקים הרבה, אבל הרבה יותר טוב. אז אם בעבר התאכזבתם מחומרי הניקוי האקולוגיים, אתם מוזמנים לנסות שוב… מחכה לכם הפתעה ממש נקיה.
המתקדמים יכולים להכין בעצמם חומרי ניקוי אקולוגיים (הסוד הוא בסודה לשתייה) באינטרנט תוכלו למצוא הרבה מתכונים פשוטים ויעילים.
מאחסנים בקופסאות זכוכית
נכון אין דבר זמין, נוח וזול יותר מקופסאות הפלסטיק לאחסון מזון מבושל, אבל מומלץ להשתמש בקופסאות מזכוכית שמחזיקות מעמד למשך שנים רבות (ולכן בטווח הארוך הן זולות יותר מקופסאות הפלסטיק). בדיוק כמו בקבוקי הפלסטיק, ישנה סכנה שקופסאות הפלסטיק ישחררו חומרים כימיים לא בריאים לתוך האוכל שלכם.
מהסיבה הבריאותי הזו גם מומלץ לרכוש סירים ומחבתות שאינם מצופים בטפלון שנחשב כחומר מזיק.
ועוד כמה טיפים קטנים לחיסכון בכסף ולשמירה על איכות הסביבה:
- הפעילו מדיח רק כשהוא מלא (וגם את מכונת הכביסה).
- התקינו ווסת שמפחית את זרימת המים בברז המטבח וגם באמבטיה.
- החליפו את נורות החשמל בנורות חסכוניות יותר.
- השתדלו לבשל כמה שיותר בבית ולהימנע מרכישת אוכל קפוא.
- אל תלכו לסופר כשאתם רעבים.
- זה לא פשוט, אבל השתדלו לנקות את השיש עם מטלית רטובה ולא עם מגבות נייר.