"במטבח תשמרו על פשטות. אם אתם משתמשים ברכיבים איכותיים, אתם לא צריכים שום דבר מפואר כדי להכין אוכל טעים. סכין, קרש חיתוך וכמה סירים שהאוכל לא נדבק אליהם ואתם מוכנים". אומר השף האוסטרלי המפורסם קרטיס סטון.
ואם יורשה לנו להוסיף, גם אווירה נעימה במטבח יכולה להוסיף להצלחת הבישול ולהנאה ממנו. או ליתר דיוק,
"… במטבח, אין כמו הידיעה שאנחנו מוקפים בחומרים טבעיים, מההבנה שהארונות הם עבודת יד של נגר מיומן, מההרגשה שלכול מטבח יש סיפור משלו". כדברי דנה לוטן מעצבת המטבחים הראשית שלנו.
מיד עם סיום לימודי עיצוב הפנים דנה לוטן (בתו של דויד רינג, דור שלישי למשפחת נגרים בארצות הברית, שהביא לארץ מסורת מפוארת של אמנות עיבוד העץ), החליטה שהיא מצטרפת לעסק המשפחתי, בעיקר משום שהיא נהנית מפרטי הפרטים שמהם מורכב המטבח השלם. כמתכננת מטבחים, דנה מרוצה מכך שבניגוד למטבחים מודרניים "מטבחים כפריים חייבים לתכנן בדרך מסוימת שנובעת מהבנת תכונות החומר, אי אפשר לעשות עליו מניפולציות ואין קיצורי דרך".
מלבד התכנון המוקפד מה עוד קוסם לך במטבח הכפרי?
"המטבח הכפרי נבנה עם הזמן, הוא חלק מזרימת החיים ומההתפתחות של המשפחה, הוא בעצם אוסף של אלמנטים מעץ שיוצרים יחד מטבח שלם וזה הקסם שלו. לפעמים לתוך המטבח נכנס הארון של סבתא עם הניחוח הנוסטלגי שמתלווה אליו, ולפעמים שולחן מעץ שהלקוח מצא בשוק הפשפשים והתאהב בו.
כל המכלול הזה הופך למטבח שלם שמשקף את האופי המיוחד של המשפחה, לכן אין מטבח כפרי אחד שדומה למשנהו. אני גם אוהבת את העובדה שהמטבח הכפרי אינו מתיימר להיות מושלם או סטרילי ולכן הוא נותן תחושה של קשר אישי וחמימות אמתית".
איך מתחיל התכנון של מטבח מעץ?
"קודם כול, אני יושבת עם בני המשפחה ומבינה בדיוק מהם הצרכים שלהם, כמו למשל ילדים שאוהבים להכין את שיעורי הבית דווקא במטבח, או אנשים שאוהבים לבשל ולארח במטבח חבורה של 20 איש, לעומת אנשים שלא יודעים ולא רוצים להכין יותר מחביתה. לאחר מכן, בהתאם לפרוגרמה, אנחנו מוצאים את המיקומים הטובים ביותר לכיור, למקרר, לאזור הבישול, למשטח העבודה ואז אנחנו יורדים לרזולוציות העיצוביות".
על איזה סוג של עץ טבעי היית ממליצה?
"אני אוהבת את האלון הצרפתי, זהו עץ בעל גוונים יפים שקל לתחזק אותו ובנוסף הוא מתיישן יפה. ככול שהזמן עובר העץ מקבל גוון עמוק יותר. כמו כן, קל מאוד לתקן את כול סוגי העצים במקרה שאחד מהרהיטים נפגע והדבר נכון גם בנוגע למטבחים צבועים שהבסיס שלהם הוא עץ מלא".
יש מגמות בתחום של המטבחים הכפריים?
"יש יותר שינוי תפיסה מאשר מגמות. לדוגמה, יותר ויותר לקוחות מתחילים לתכנן את הבית רק לאחר שהם יודעים בדיוק איפה המטבח ימוקם ואיזה שטח הוא יתפוס. יש גם העדפה ל"כפרי לייט", כלומר הלקוחות רוצים את המראה הכפרי החם, אבל במקביל הם מחפשים את הקלילות המודרנית שכמובן אפשר להכניס גם למטבחים שעשויים מעץ מלא. השינוי החשוב ביותר מבחינתי הוא שבעיני רבים המטבח הוא מוקד המשיכה של הבית".
איזה שירותים אתם מעניקים ללקוחות שלכם?
"אנחנו מלווים את הלקוח משלב התכנית ועד לשלב הבחירה של הצבעים, הגימורים הידיות של הארונות וכדומה. יש לקוחות שאנחנו עוזרים להם גם בבחירת מכשירי החשמל, חיפוי הקיר והתאורה… זה תלוי כמובן ברצון של הלקוח. מה שחשוב מבחינתנו הוא שבסופו של דבר הלקוח ירגיש שהוא קיבל יותר ממה שהוא חלם עליו".
מהו האתגר הגדול ביותר מבחינתך בתכנון המטבח?
"כל לקוח מאתגר אותי, משום שכול לקוח מביא עמו פיסת חיים אחרת ובאמצעות תכנון המטבח הפיסה הזו נחשפת וגם הדעות, הרצונות והחלומות של הלקוח. התרגשתי מאוד לתכנן מטבח ללקוח נכה שנעזר בכיסא גלגלים, היינו צריכים לחשוב על הפרטים הקטנים ביותר כמו הרווח שבין השולחן לכיסא הגלגלים, לתכנן מעברים נכונים ושכול הציוד יהיה בהישג ידו של הלקוח".
בחרנו לסיים את הפוסט עם דברי השף ג'פרי זקריאן: "אני אוהב לארח ואני אוהב לבשל. המטבח הוא המקום שאני מרגיש בו הכי בנוח והכי אמתי". דברים אלו הם הזדמנות נהדרת לאחל לכם שגם אתם תרגישו כמוהו במטבח הפרטי שלכם.