מה צריך להביא בחשבון כשמתחילים לתכנן מטבח חדש?
כמעט כל אחד מאתנו נושא עמו זיכרון ילדות נוסטלגי בנוגע לטעם, לריח, למראה במטבח של הוריו, במטבח של סבתא או במטבח של הדודה… תכנון מטבח חדש נוגע בזיכרונות היקרים האלו וגם פותח חלון לחלומות דקורטיביים מרגשים.
ההתרגשות החיובית, היא נפלאה, אך חשוב לזכור שתכנון מטבח הוא תהליך שדורש סבלנות רבה בעיקר בגלל הצורך לרדת לפרטי פרטים של תפקוד המטבח, כדי שהוא יהיה גם מעוצב לתפארת וגם מותאם לצרכים שלכם.
כדי להימנע מבזבוז אנרגיות וגם כספים מיותרים, המדריך הבא ילווה אתכם, צעד אחד צעד, לעבר מטבח החלומות שלכם.
צעד ראשון: אבחון הצרכים בשימוש המטבח
המטרה העיקרית בתכנון המטבח, היא להפוך את החלל לפונקציונאלי בהתאם למשתמשים בו – מטבח עבור משפחה מרובת נפשות לא יתאים לרווקה, ומטבח של זוג פנסיונרים לא ישרת זוג צעיר עם ילד קטן. לכן, הכרחי לבדוק את הרגלי השימוש ואת היקף העבודה במטבח שברשותכם: עבור בשלנים ובשלניות, תכנון מטבח טוב ידאג לאחסון נגיש ונוח של כל הציוד הדרוש, יהפוך את ה'אי' למשטח עבודה נוסף… ואפשר אפילו לשקול לוותר על פינת האוכל לטובת מרחב תנועה או חללי אחסון נוספים.
לעומת זאת, אם היקף העבודה במטבח קטן או שאתם בקושי נמצאים בבית, תכנון המטבח ישים דגש על עיצוב מינימליסטי חכם, שבו יש שפע של מקומות אחסון עבור המשלוחים ומקרר מרווח עבור אריזות האוכל המוכן.
כן, השתמשנו קצת בסטריאוטיפים, אבל עשינו זאת כדי להראות לכם שהצרכים האישיים הם אלו שיקבעו בסופו של דבר כיצד המטבח שלכם יראה – לפחות מבפנים.
לאחר שהבנתם מהם הצרכים שלכם – אפשר לעבור לשלב הבא.
טיפ על קצה המזלג: אל תתקבעו על קונספט נוצץ מקטלוג או מחדר התצוגה, לא כל מטבח יפהפה וענק גם נוח לעבודה.
צעד שני: מדידות המטבח
כדי להגיע לתוצאות מיטביות בתכנון המטבח צריך תכנית ברורה ומדויקת. לכן, תבצעו מדידות ותקבעו את מיקומם של כל האלמנטים המשתנים כמו נקודות החשמל והכיור. לאחר מכן תגדירו את האזורים השונים: אזור אחסון המזון, ההכנה, הבישול והניקיון. העיקרון שיוביל את השלב יהיה עיקרון הזרימה. המרחב במטבח צריך לאפשר תנועתיות נכונה ושימושית, וגם להכיל מספיק משטחי עבודה נגישים. חשוב לתכנן מרחקים נכונים ממוקדי העבודה: כיור – כיריים – מקרר. העבודה במטבח נעה סביב הצירים האלה, ועל כן חשוב למקם אותם כך שלא תצטרכו לבזבז זמן יקר בשיטוטים ובהתרוצצויות.
טיפ על המזלג: בחרו את מוצרי החשמל לפני עיצוב ותכנון המטבח • השאירו מספיק מקום למגירות להיפתח ללא הפרעה • המנעו מלהציב את הכיריים מתחת לארונות, ואת הכיור קרוב מדי לפינה.
צעד שלישי: עיצוב פנימי של המטבח (אחסון וארגון)
אחרי שהמידות בידיכם וקו המתאר של המטבח משורטט, אפשר להתחיל ולתכנן את מערכת הארונות. בשלב זה תצטרכו להחליט על אחסון המוצרים, כלי האוכל ומכשירי החשמל: האם האחסון יהיה פתוח או סגור? כמה מהשטח יהיה עבור ארונות וכמה עבור המגירות? האם אתם מעדיפים אחסון גלוי או נסתר?
כל הכבוד, הגעתם לשלב בחירת חומרי הגלם. בחירת חומרי גלם איכותיים עבור חלקי המטבח יאריכו את משך חייו ויגנו על המטבח מפני בלאי ושחיקה. עבור גוף הארונות מומלץ לבחור בחומר עמיד בפני לחות ורטיבות כמו לבידי עץ חזקים עשויים ליבנה בציפוי פורמייקה איכותית. בפרזול, כדאי לבחור בחברה רצינית ומוכרת עבור הצירים והמסילות ובמנגנוני טריקה שקטה עם איכות סגירה בסטנדרט גבוה.
טיפ על המזלג:
- שימוש במגירות נשלפות מגדיל משמעותית את הנגישות לתוכן הארונות
- מערכות מחיצות לחלוקה פנימית של המגירות יוצרות סדר
- בקרבת אזור ההכנה והכיור מומלץ לשלב פחי אשפה נשלפים, נגישים וקלים לפתיחה.
צעד רביעי: עיצוב חיצוני (חזיתות וידיות)
חלק מרכזי בעיצוב המטבח שייך לבחירת הדלתות והחזיתות. מאחר ותכונותיו של החומר יכתיבו את אופן הנראות של המטבח, הכרות עם התכונות תעזור לכם להתאים בין החומר לסגנון העיצוב. התפקיד שלכם הוא למצוא את האיזון בין יופי ופרקטיקה (בדיוק כמו כל דבר אחר בחיים).
זכוכית, למשל, נחשבת כחומר יקר שיתאים לעיצוב מודרני ולרמת פעילות נמוכה בה לא נדרשת יותר מדי עבודת ניקיון. לעומת זאת, חזיתות עשויות עץ מלא או חזיתות פורניר יתאימו יותר לסגנון הכפרי החמים והמעוטר.
גם בחירת הידיות מושפעת משיקולים הנוגעים למראה, לעיצוב, לאופן השימוש ולמידת הפונקציונליות. כך לדוגמה, בחירה בידיות אינטגרליות ובמנגנוני לחיצה חשמליים תתאים למטבח מינימליסט, בעוד של מטבח הכפרי יתאימו ידיות קלאסיות.
טיפ על המזלג:
- בבתים עם ילדים רצוי להעדיף ציפוי פולימר על פני צבע בתנור שרגיש לשריטות
- פורניר הוא אופציה טובה להשגת מראה 'עץ מלא' בתקציב נמוך יחסית
- הפורמייקה קלה לניקוי ותתאים למטבח פעיל במיוחד.
וזו התורה כולה…
עכשיו הגיע התור שלכם – הוציאו את המחברת ותתחילו להכין את שיעורי הבית.
אנחנו נמצאים כאן לכל שאלה.